Ústřední knihovna – Vysoká škola báňská-Technická univerzita Ostrava)

Obtížný povrch - ne, neníObtížný sklon - ano jeBezbariérový vstup hlavním vchodem - ano jeBezbariérový vstup bočním vchodem - ne, neníSchody - ano jeTočité schodiště - ne, neníVýtah - ano jePlošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu - ne, neníLižiny nebo rampa - ano jeÚzké dveře nebo průjezdy - ne, neníPřístupná toaleta - WC I. - ano jeČástečně přístupná toaleta - WC II. - ne, neníNepřístupná toaleta - běžné WC - ano jeVyhrazené parkovací místo - ne, není
Kategorie: Knihovny

Adresa

17. listopadu 15/2172, 708 00 Ostrava-Poruba

Vstup

Manipulační prostor před vstupem je dostatečný. Ke vstupu vede zprava pět/šest schodišťových stupňů a zleva dvouramenná přímá rampa (1. rameno - sklon 5%, průjezdná šíře 274 cm, délka 888 cm, 2. rameno - sklon 7%, průjezdná šíře 274 cm, délka 768 cm s podestou šířky 274 cm, hloubky 402 cm). Rampa je opatřena jednostranným madlem (ve výši 95 cm) a zarážkou proti vyjetí. Povrch rampy je nekluzký. Manipulační prostor pod i nad rampou je dostatečný. Dvoukřídlé vstupní dveře se otevírají mechanicky směrem ven (průjezdová šířka hlavního křídla 78 cm, výška prahu 1,5 cm, madlo uvnitř ve výšce 101 cm). Za vstupními dveřmi se nachází zádveří (šířka 668 cm, hloubka 270 cm). Dveře zádveří jsou dvoukřídlé mechanicky otevíratelné směrem do zádveří (průjezdová šířka hlavního křídla 78 cm, výška prahu 1,5 cm, madlo ve výšce 101 cm).

Interiér

Manipulační prostor v interiéru je dostatečný. Podlahu tvoří dlažba a lino. Průchody v prostoru jsou širší než 80 cm. Ve vstupní hale se nachází vrátnice (výška pultu 92 cm, výška odkládacího pultu 53 cm, hloubka podjezdu 20 cm). Dveře na chodbě (k učebnám) jsou dvoukřídlé (průjezdová šířka hlavního křídla 70 cm, výška prahu 2 cm, bez madla) a umístěny v nice (šířka 186 cm, hloubka 35 cm). Dveře do kanceláří (průjezdová šířka 86 cm) jsou umístěny v nice (šířka 99 cm, hloubka 61 cm). Dveře do poslucháren jsou dvoukřídlé (průjezdová šířka hlavního křídla 72 cm). V přízemí budovy se nachází studentská knihovna, do které vedou dvoukřídlé dveře (průjezdová šířka 83 cm, bez prahu).Vertikální komunikaci mezi jednotlivými patry zajišťují výtahy a schodiště.

Výtah

V budově NK jsou umístěny celkem 2 výtahy. Výtahy jsou umístěny u schodiště a spojují všechna 4 podlaží budovy. Před vstupem je dostatečný manipulační prostor. Dveře se otevírají automaticky do stran (průjezdová šířka 90 cm) a jsou umístěny v nice (šířka 110 cm, hloubka 37 cm). Ve výtahové kleci (šířka 110 cm, hloubka 140 cm) je na čelní stěně umístěno madlo (výška 90 cm, odsazení madla od stěny 9 cm). Výška ovladače na nástupních místech je 115 cm, výška horního tlačítka ovladače uvnitř klece je 124 cm. Ve výtahové kleci je sedátko (výška 51 cm), ze kterého jsou ovladače v dosahu.

WC

V přízemí budovy vedle výtahů je uzamčená WC kabina (šířka 193 cm, hloubka 215 cm). Klíče jsou k dispozici na vrátnici. Dveře WC kabiny (průjezdová šířka 89 cm) jsou otevíratelné směrem ven a z vnitřní strany jsou opatřeny madlem (výška 92 cm). WC mísa (výška sedátka 45 cm) je osazena na protější stěně z pohledu od vstupu. Přístup zleva je dostatečný (129 cm). WC mísa je opatřena pevným madlem (délka 72 cm, výška 75 cm) a sklopným madlem (délka 83 cm, výška 83 cm, osová vzdálenost madel 71 cm). Splachování WC je umístěno vzadu (výška 104 cm). Podjezd umyvadla (výška 65 cm) je dostatečný. Umyvadlo je opatřeno pákovou baterií a sklopným zrcadlem. V kabině vedle WC mísy je umístěno signalizační tlačítko (výška v horní úrovni 95 cm, ve spodní úrovni 10 cm).

Parkování

Přístup od tří vyhrazených parkovacích stání se nachází ve velké vzdálenosti od hlavního vstupu (směrem k Fakultní nemocnici) a je bariérový. Vhodnější je využít klasických parkovacích stání např. u geologického pavilonu VŠB-TUO, od nichž vede přístup k budově částečně přes strmější pěší komunikaci (podélný sklon 7,5%, příčný sklon 5%, průjezdná šíře 240 cm, délka 1411 cm).

Poznámka

Všechny výtahy v budově mají stejné parametry.

Datum aktualizace

02/2017

Fotografie