Základní škola Chrustova (Slezská Ostrava)

Obtížný povrch - ano jeObtížný sklon - ano jeBezbariérový vstup hlavním vchodem - ne, neníBezbariérový vstup bočním vchodem - ano jeSchody - ano jeTočité schodiště - ne, neníVýtah - ne, neníPlošina nebo výtah jen pro osoby s omezenou schopností pohybu - ano jeLižiny nebo rampa - ne, neníÚzké dveře nebo průjezdy - ne, neníPřístupná toaleta - WC I. - ano jeČástečně přístupná toaleta - WC II. - ano jeNepřístupná toaleta - běžné WC - ano jeVyhrazené parkovací místo - ano je
Kategorie: Vzdělávání

Adresa

Chrustova 24/1418, 713 00 Ostrava - Slezská Ostrava

Vstup

Přístup k objektu je po komunikaci z betonové dlažby. Z čelní strany budovy z ulice Chrustova se nachází celkem 3 vstupy. Dva vstupy jsou bariérové - hlavní vstup, umístěný uprostřed budovy (schod před vstupem 10 cm, + 10 schodišťových stupňů vedoucích ze zádveří) a boční vstup, umístěný na levé straně budovy (+ 3 schodišťové stupně).

Bezbariérový vstup se nachází na pravé straně budovy z pohledu od hlavního vstupu. Dvoukřídlé dveře do objektu (průjezdná šířka hlavního křídla 90 cm) se mechanicky otevírají směrem ven, jsou umístěny v nice (šířka 170 cm, hloubka 31 cm) a opatřeny madlem z vnitřní strany (výška 85 cm). Prostor před vstupem tvoří rampový chodník z betonové dlažby (délka 330 cm, podélný sklon 5 %), nad kterým se nenachází manipulační prostor. U vstupu na pravé straně se nachází zvonek (výška 150 cm, odsazení do rohu 17 cm). Za vstupem se nachází prostor schodišťové podesty, odkud je přístupná šikmá schodišťová plošina.  

Druhý úrovňový vstup se nachází ze strany od hřiště. Vstup je přístupný přes bránu (průjezdná šířka 351 cm) a štěrkovou plochu. Dvoukřídlé dveře do objektu (průjezdná šířka hlavního křídla 80 cm) se mechanicky otevírají směrem ven a jsou umístěny v nice (šířka 170 cm, hloubka 40 cm). Prostor před vstupem tvoří rampový chodník z betonové dlažby (délka 554 cm, podélný sklon 5,5 %), pod kterým se nenachází manipulační prostor. Před vstupem se nachází mřížka odvodňovacího žlabu. Za dveřmi je umístěna nezamčená kovová mříž.

Interiér

Manipulační prostor, chodby a průchody v interiéru jsou dostatečné. Podlahu tvoří převážně lino. Všechna podlaží jsou přístupná schodištěm (výška madla 100 cm) a šikmou schodišťovou plošinou. Z chodby v 1. NP vedou dvoukřídlé dveře (průjezdná šířka hlavního křídla 75 cm, práh 3 cm) do prostoru před jídelnou (výdejní pult v jídelně je ve výšce 74 cm). Veškeré dveře do místností jsou minimálně šířky 80 cm (práh 2,5 cm). Bezbariérové učebny jsou přístupny dveřmi šířky 80 cm, které jsou opatřeny madlem z vnitřní strany (výška 89 cm) a jsou bez prahu. Dveře do učeben jsou převážně umístěny v nice (šířka 144 cm, hloubka 46 cm). Šatny pro žáky jsou umístěny v 1. PP a jsou tvořeny jednotlivými skříňkami. V 1. PP je umístěna tělocvična, která je přístupná dvoukřídlými dveřmi (průjezdná šířka hlavního křídla 81 cm, bez prahu), které jsou umístěny v nice (šířka 197 cm, hloubka 62 cm). Před dveřmi do tělocvičny se nachází koberec.

Výtah

V objektu se výtah nenachází, všechna podlaží jsou přístupná šikmou schodišťovou plošinou.

Plošina

Uzamčená šikmá schodišťová plošina s přímým nájezdem (šířka 79 cm, hloubka 100 cm, nosnost 300 kg) překonává celkem 71 schodišťových stupňů (klíče u personálu) a zpřístupňuje 4 podlaží. Před vstupem na plošinu je dostatečná manipulační plocha. Výškový rozdíl mezi podlahou plošiny a nástupním místem překonává nájezd (šířka 79 cm, délka 20 cm). Ovladače jsou umístěny vně plošiny v každém podlaží a na podestě u bezbariérového vstupu ve výšce 105 cm. Plošina byla v době mapování uzamčena.

WC

V 1. NP na pravé straně budovy (u plošiny) se nachází samostatná bezbariérová kabina v oddělení pro muže i pro ženy.

Bezbariérová kabina ženy:

Kabina (šířka 174 cm, hloubka 187 cm) je volně přístupná přes 2 předsíně. 1. předsíň (šířka 286 cm, hloubka 244 cm) je přístupná dveřmi šířky 80 cm (práh 2 cm), které se otevírají směrem ven. 2. předsíň (šířka 157 cm, hloubka 193 cm) je přístupná průchodem šířky 80 cm.

Dveře do WC kabiny (průjezdná šířka 80 cm, bez prahu) se mechanicky otevírají směrem ven a jsou opatřeny šikmým madlem z vnitřní strany (výška 45 - 103 cm), zámkem na klíč a piktogramem vozíku. WC mísa (výška sedátka 49 cm) je osazena na pravé stěně z pohledu od vstupu. Přístup zprava je dostatečný (123 cm). Odsazení přední hrany WC od zadní stěny je 60 cm. WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška 80 cm, délka 83 cm, osová vzdálenost madel 65 cm). Mechanické splachování WC je umístěno vzadu (výška 100 cm). Umyvadlo je umístěno na čelní stěně (výška 80 cm), je opatřeno pákovou baterií (výška 92 cm), sklopným zrcadlem bez páky (výška v horní poloze 111 cm) a svislým madlem (výška 70 -120 cm, délka 50 cm). V kabině se nachází koš, toaletní papír (držák umístěn i na sklopném madle), věšák (výška 120 cm), mýdelník (výška 101 cm) a schránka na papírové ručníky (výška 86 cm). Signalizace nouzového volání se nachází na pravé straně od WC mísy (výška 0 – 123 cm). Vypínače jsou umístěny vpravo ve výšce 121 cm.  

Bezbariérová kabina muži:

Kabina (šířka 150 cm, hloubka 210 cm) je volně přístupná přes 2 předsíně. 1. předsíň (šířka 278 cm, hloubka 183 cm) je přístupná dveřmi šířky 80 cm (práh 2 cm), které se otevírají směrem ven. 2. předsíň (šířka 280 cm, hloubka 243 cm) je přístupná průchodem šířky 80 cm.

Dveře do WC kabiny (průjezdná šířka 80 cm, bez prahu) se mechanicky otevírají směrem ven a jsou opatřeny piktogramem vozíku. WC mísa (výška sedátka 48 cm) je osazena na levé stěně z pohledu od vstupu. Přístup zleva je dostatečný (142 cm). Odsazení přední hrany WC od zadní stěny je 60 cm. WC mísa je opatřena pevným a sklopným madlem (výška 80 cm, délka 83 cm, osová vzdálenost madel 62 cm). Mechanické splachování WC je umístěno vzadu (výška 105 cm). Umyvadlo je umístěno na čelní stěně (výška 80 cm), je opatřeno pákovou baterií (výška 92 cm), sklopným zrcadlem bez páky (výška v horní poloze 109 cm) a svislým madlem (výška 75 -125 cm, délka 50 cm). V kabině se nachází toaletní papír (držák umístěn i na sklopném madle), věšák (výška 120 cm), mýdelník (výška 98 cm) a schránka na papírové ručníky (výška 87 cm). Signalizace nouzového volání se nachází na levé straně od WC mísy (výška 0 – 123 cm). Vypínače jsou umístěny vlevo ve výšce 124 cm. 

Parkování

Na parkovišti před školou se nachází celkem 1 vyhrazené parkovací stání.

Poznámka

Mapování probíhalo v období prázdnin, z tohoto důvodu se zde nacházely mobilní bariéry, zejména v bezbariérových kabinách. V bezbariérové kabině WC ženy chybí páková baterie u umyvadla. V bezbariérové kabině WC muži bylo odmontováno madlo a zámek dveří.

Datum aktualizace

24. 8. 2024

Fotografie